Velilere Yönelik

Velilere Yönelik (4)

Okulumuz 'Ana-Baba Okulu Projesi' kapsamında 3.sınıf düzeyinde ''Sorumluluk geliştirme ve sosyal gelişim' konulu veli atölyemiz gerçekleştirilmiştir. Değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür eder, saygılarımızı sunarız

Özel Yükselen İlkokulu

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi

Okulumuz 'Ana-Baba Okulu Projesi' kapsamında; 4.sınıf düzeyinde ''Akademik beceriler ve gelişim özellikleri'' konulu veli atölyemiz gerçekleştirilmiştir. Değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.

Özel Yükselen İlkokulu

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi

Okulumuz 'Ana-Baba Okulu Projesi' kapsamında; Ana sınıfı düzeyinde  ''uyum becerileri ve sorumluluk geliştirme'', 1.sınıf  düzeyinde ''olumlu davranış kazandırma'', 2.sınıf düzeyinde ''kişisel sınırlar ve 'Hayır' diyebilme'' konulu veli atölyelerimiz gerçekleştirilmiştir. Değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.

Değerli velilerimiz,

Okulumuz rehberlik çalışmaları kapsamında, hem birinci temamızın (öğrencilerimize yönelik) hem de “ANA-BABA OKULU” projemizin 2.sınıf düzeyinin (velilerimize yönelik) konusu olan "BEDEN GÜVENLİĞİ VE İSTİSMARI ÖNLEME" ile ilgili faydalanabileceğiniz yazımız bilgilerinize sunulur.

Çocuklarımızın içinde bulundukları yaş dönemi; kendilerini, bedenlerini, dünyayı merak ettikleri ve tanımaya çalıştıkları bir dönemdir. Bu merak ve tanıma çabasını sağlıklı bir gelişme süreci olarak yaşamaları ancak yetişkinlerin desteği ile mümkün olmaktadır. Çocuklarımıza sınırlar, beden sağlığı ve beden güvenliği ile ilgili bilgi ve “hayır diyebilme becerisi” kazandırılması, ilkokul çağının temel önceliklerindendir. Bu bilgi ve becerileri kazandırırken, aşırı söylemler ve yaşının üzerinde bilgiler verilmesi; çocuğun gereksiz korkular yaşamasına neden olmakta, güven duygusunu zedeleyebilmekte ve arkadaşlık ilişkilerine yansımakta, kısacası ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Gelişimin üzerinde bilgi verilmesinin yanında çocuğun güvendiği yetişkinlerden hiçbir bilgi alamaması, merakını gidermek için onu, uygun olmayan kaynaklara yönlendirecektir. Bu kaynaklar; cinselliğe ilgi duyan yaşıtları veya büyükler, ya da uygunsuz internet içerikleri olabilmektedir. Ailenin zamanında, yeterli ve uygun bilgilendirme yapması tüm bu riskleri en aza indirmektedir. Yanıtlayamadığınız ya da o anda çekindiğiniz bir soru ile karşılaşırsanız, çocuğunuza vereceğiniz şu cevap emin olun anlayışla karşılanacaktır; “Şuan bu konuyu sana nasıl aktaracağımı bilmiyorum, bana yarına kadar süre verirsen bunu yarın konuşabiliriz”. Bu durumlarda okul rehberlik birimi ile görüşülebilir veya güvenilir çocuk ruh sağlığı uzmanlarına danışılabilir.

Mahremiyet duygusunu kazandırmak ve ihmal ve istismarı normalleştiren davranış ve tutumlardan kaçınmak için yapabileceklerimiz;

- İlkokul çağındaki çocuklar tuvalet temizliğini kendileri yapabilecek gelişim düzeyindedir. Bu nedenle, tuvalet eğitimi bu yaşa kadar kazandırılmış olmalı ve çocukların tuvalet temizliği kendilerine bırakılmalıdır.

- İlkokul çağındaki çocuklar kontrollü bir şekilde banyo yapabilirler. Bedenin ona ait olduğunu ve mahremiyetinin olduğunu ona öğretebilmek için banyo yaparken “soyunurken ben sana bakmıyorum, ben çıkıyorum sen rahat rahat temizlen” gibi yönlendirmeler yapabiliriz.

- Onun bedenine dokunmanın bir koşula bağlı olmadığını öğretmek gerekir. Örneğin; “bir öpücük verirsen sana çikolata veririm” gibi söylemlerden kaçınmalıyız. Bu söylemler çocukları istismara açık hale getirebilirler.

- Çocuklarımızın ilkokul çağında artık anne babadan ayrı yatmaları gerekmektedir. Eğer uykuya dalarken yanında olmanız gerekiyorsa, yanına uzanmak yerine, oturarak veya elini tutarak onun uyumasını sağlayabilirsiniz. Bedenini fark etmesi ile birlikte yalnız uyumak güvende hissetmesini destekleyecek ve bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olacaktır.

- Tanıdığı ya da tanımadığı kişilerin dokunmasından, bakışlarından, sözlerinden rahatsız olduğunda ve kendini kötü hissettiğinde, buradan uzaklaşmanın en doğal hakkı olduğunu, eğer istemediği şekilde kendisine dokunuluyorsa en yüksek sesi ile bağırıp, ortamdan uzaklaşıp ve güvendiği bir yetişkinin yanına gidip anlatması gerektiğini öğretmeliyiz.

- Çocukların yetişkin davranış kalıplarını ayırt etmelerini sağlamak için, çocuğunuza “aşkım”, “sevgilim” gibi hitaplardan kaçınmalı ve dudaktan öpülmemesi önerilmektedir.

Çocuğunuza beden güvenliği konusunda aktaracaklarınızı içeren, “BENİM HULAHOPUM VAR” kitabından yararlanabilirsiniz. Yazar ve çizeri tarafından tüm gelirin yoksul bölgelere kütüphane kurmak ve kitap ulaştırmak için hibe edildiği kitabı edinmekte zorlanmanız halinde sınıf öğretmeninize isim yazdırabilirsiniz. Bu durumda biz sizler için toplu olarak edinmeye çalışacağız.

ÖZEL YÜKSELEN İLKOKULU

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ